وضعیت معلمان ایران در روز جهانی معلم: هم‌چنان بلاتکلیف

img

وضعیت معلمان ایران در روز جهانی معلم: هم‌چنان بلاتکلیف

چهارشنبه, ۱۴ام مهر, ۱۴۰۰

استان وایر- با گذشت چهارده روز از شروع سال تحصیلی جدید و در روز جهانی معلم، معلمان ایران کماکان به دنبال حقوق و بهبود وضعیت معیشت خود، در خیابانها تجمع اعتراضی برگزار می‌کنند. در آن سو هم دولت و مجلس با پاسکاری چندین باره طرح رتبه‌بندی معلمان و عدم اختصاص بودجه مناسب و تغییرات پی در پی در متن لایحه سعی در به تعویق انداختن اجرای آن دارند. جدا از این اتفاقات، حضور دست کم پانزده معلم در زندان‌های ایران از مسائل صنفی این گروه از حقوق بگیران است.

با بازداشت عزیز قاسم‌زاده، غلامرضا غلامی کندازی و مهدی فتحی، که در هفته‌های اخیر انجام شده شمار معلمانی که هم‌اکنون در زندان‌های جمهوری اسلامی حضور دارند، به دست‌کم ۱۵ نفر رسیده است. اسامی این فعالان صنفی به این شرح است:اسماعیل عبدی، محمدحسین سپهری، هاشم خواستار، زینب همرنگ، ناهید فتحعلیان، نصرت بهشتی، یعقوب یزدانی، محمدرضا رمضان‌زاده، حسین حسنخانی، مهدی فتحی، غلامرضا غلامی کندازی و عزیز قاسم‌زاده.

تبدیل طرح رتبه بندی به قانون

منادی رییس کمیسیون آموزش مجلس: «طرح رتبه بندی به قانون تبدیل می‌شود.» او در ادامه از جمع‌آوری ۲۰۰ امضا برای بررسی اولویت‌دار لایحه مهم رتبه‌بندی معلمان در صحن علنی مجلس خبر داد و گفت: «در دو روز آینده حقوق عقب افتاده معلمان نیز پرداخت می‌شود‌.»

علیرضا منادی سفیدان پیرامون حقوق معلمان گفته است: «امروز مشکل تعویق حقوق معلمان حل شده و ظرف دو روز آینده حقوق باقی مانده معلمان و خدماتی‌ها پرداخت می‌شود.» به گفته رییس کمیسیون ‌آموزش این خبر قطعی با پیگیری از خزانه و وزارت اقتصاد حاصل شده است.

او با اشاره به طرح رتبه‌بندی معلمان گفته است: «این طرح نسبت به لایحه دولت بهتر است. ما در کمیسیون آموزش آن را مورد بررسی دقیق قرار دادیم و به تصویب رساندیم.» این نماینده مجلس در ادامه افزود: «مصوبه رتبه‌بندی فراتر از آن است که معلمان تصور می‌کنند. ضمن اینکه هشتاد درصد حقوق فرهنگیان در آموزش عالی کمتر از چیزی که هست نمی‌شود. معلمان صرفا نسبت به رتبه‌بندی افزایش حقوق خواهند داشت.»

 به گفته او برای گروه‌های پایین حداقل سه میلیون تومان افزایش حقوق خواهیم داشت. معلمانی که فوق لیسانس هستند حقوقشان به هفت میلیون تومان می‌رسد.ما این قانون را جلو انداختیم تا سریع‌تر رتبه‌بندی شود و بلافاصله بعد ابلاغ قانون حقوق‌ها و بحث افزایش آن اعمال شود.

طرح رتبه بندی چکش‌کاری لازم دارد

رضا حاجی‌پور سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس درباره اختلافی که بین دولت دوازدهم و مجلس بر سر میزان بودجه تخصیصی به طرح رتبه بندی وجود داشت، گفته است: «یک بودجه ۲۰ هزار میلیاردی برای آن در نظر گرفته شده است اما بر اساس این بودجه، خیلی باید روی طرح کار انجام شود. هم‌چنین با توجه به اینکه این طرح، پنج طبقه‌بندی رتبه دارد، احساس می‌شود که این طرح هنوز کامل نیست. اما روی تمام چیزی که باید محقق شود، کار می‌کنیم که اتفاق بیفتد.»

انتقاد به لایحه‌ جدید رتبه‌ بندی معلمان

جعفر ابراهیمی، فعال صنفی معلمان، در گفتگو با ایلنا، پیرامون با رتبه‌بندی معلمان با اعلام اینکه رتبه‌بندی درست و اصولی از این رو اهمیت دارد که جایگاه شغل معلمی را با جایگاه مشاغل دیگر که در اینجا اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها مدنظر است، همتراز می‌کند؛ گفته است: «ماده هفتم لایحه جدید، نه تنها به این سمت حرکت نمی‌کند بلکه، در صورت تصویب باعث می‌شود رتبه‌بندی به قانون ابتر تبدیل شود که برخلاف خواسته اصلی فرهنگیان است تا جایی که برخی ماده ۷ را تیرخلاص به رتبه‌بندی می‌دانند.»

این فعال صنفی در ادامه توضیح داد: «در لایحه قبلی قرار بود حقوق‌ معلمان به میزان حداقل حقوق اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها افزایش یابد و رتبه‌های معلمان با رتبه‌های اساتید همتراز شود. اما در لایحه فعلی «حداقل هشتاد درصد» به «هشتاد درصد حداقل حقوق اعضای هیئت علمی» تبدیل شده است. این جابجایی کلمه «حداقل» قبل از هشتاد درصد به بعد از آن، کاملا روح ماده ۷ را از بین می‌برد. درحالی‌که در «حداقل هشتاد درصد» معلمان می‌توانند بالاتر از هشتاد درصد را نیز مطالبه نمایند. حتا خواهان افزایش به میزان صد در صد حقوق و فوق‌العاده اعضای هیئت علمی دانشگاه شوند. اما در لایحه فعلی سقف حقوق و فوق‌العاده‌های معلمان تا هشتاد درصد حداقل حقوق اعضای هیئت علمی دانشگاه در نظر گرفته شده ‌است.»

به گفته ابراهیمی به جای آنکه رتبه معلمان بر حسب پایه متناظر با رتبه اساتید هم‌تراز شود، در ماده فعلی معلمان با «مربی آموزشیار و مربی» همتراز می‌شوند. در حالی که رتبه مربی آموزشیار با پایین‌ترین حقوق تقریبا در حال از بین رفتن است: «این بخش از ماده به ما می‌گوید معلمان نمی‌توانند با هر پایه و هر مدرک تحصیلی از رتبه مربی در دانشگاه فراتر بروند و افزایش حقوق را به ارتقای رتبه گره زده که در نهایت شصت درصد می‌تواند افزایش یابد. همین تغییر کوچک حقوق معلمان را به مخاطره انداخته است. پرسش اینجاست که آیا ما نمی‌فهمیم چگونه با جابجایی کلمه «حداقل» تغییرات بسیار در احکام ما رخ می‌دهد؟»

او در پایان می‌گوید: «تبصره‌های این ماده نیاز به بررسی جداگانه دارد چرا که در حقوق فرهنگیانی که ۱۴۰۰ بازنشسته می‌شوند، تاثیر مستقیم دارد و انتقادات بسیار به آن وارد است.»

بلاتکلیفی آموزش‌دهندگان نهضت سوادآموزی

تعدادی از آموزش‌دهندگان نهضت سوادآموزی و معلمان قرآنی و طرح امین که توانسته‌اند از سدِ آزمون استخدامی یکم مردادماه عبور کنند، از بلاتکلیفی خود خبر داده‌اند. به گفته‌ این معلمان؛ نزدیک به سه ماه از برگزاری این آزمون می‌گذرد اما همچنان وضعیت‌شان بلاتکلیف است. هنوز خبری از تشکیل پرونده و ثبت نام در دانشگاه فرهنگیان و شروع دوره آموزشی نیست.آن‌ها می‌گویند: «با توجه به اینکه به نیمه‌ مهرماه نزدیک می‌شویم، علت تعلل آموزش و پرورش را نمی‌دانیم. درخواست ما این است که هم‌چون سه گروه دیگر ثبت نام ما نیز در دوره‌های آموزشی دانشگاه فرهنگیان آغاز شود تا بتوانیم قبل از پایان سال، کلاس هایمان را به صورت فشرده تمام کنیم.

تجمعات معلمان و فرهنگیان

جمعی از معلمان و فرهنگیان تهران روز یکشنبه یازدهم مهرماه مقابل ساختمان مجلس تجمع کردند. معلمان شاغل و بازنشسته خواهان اجرای طرح رتبه‌بندی به میزان۸۰ درصد هیأت علمی برای معلمان شاغل، اجرای هم‌سان‌سازی حقوق برای معلمان بازنشسته و تحقق دیگر خواسته‌های خود هستند.

در شهرهای شیراز و اهواز نیز معلمان در اعتراض به عدم اجرای طرح رتبه بندی مقابل ادارات کل آموزش و پرورش تجمع کرده و خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.

مربیان پیش دبستانی شهرستان ایذه هم روز شنبه ۱۰ مهرماه ۱۴۰۰در مقابل ساختمان استانداری خوزستان واقع در اهواز، یک تجمع اعتراضی برگزار کردند. این مربیان می‌گویند: «در سال ۹۹ با روی کار آمدن رئیس جدید اداره آموزش و پرورش، از کار بیکار شده‌اند. با گذشت یکسال از انجام تمامی مراحل قانونی و تجمعات پی در پی، کماکان مطالباتشان با بی‌توجهی مسئولین روبرو شده است.»

جمعی از معلمان و فرهنگیان استان قم هم روز پنجشنبه هشتم مهرماه مقابل ساختمان اداره کل آموزش و پرورش این استان تجمع کردند.