ما خواهان تشکیل یک کمیته تحقیق مستقل زیر نظر سازمان ملل هستیم
فاجعه بزرگ کشتار صدها نفر در بیمارستان «عربی الاهلی» غزه، ضرورت پایان فوری جنگ غزه و اعلام آتشبس را ایجاب میکند
جنگ بزرگ غزه که با یورش نظامی ماجراجویانه حماس در قالب عملیات «طوفان الاقصی» و نقض موازین اخلاقی و حقوق بینالملل با کشتار دستکم ۱۴۰۰ نفر (اکثرا شهروندان غیرنظامی) آغاز شد و در ادامه با واکنش تلافیجویانه ارتش اسرائیل در شکل انتقامگیری کور و مجازات جمعی گسترش پیدا کرد، منجر به یک فاجعه بزرگ انسانی شدهاست. رصد کردن، تحولات نگرانیها برای گسترش جنگ و طولانی شدن آن را افزایش دادهاست. هر آینه ممکن است ورود زمینی ارتش اسرائیل به نوار غزه حمام خون راه افتاده و شمار کشتهشدگان غیرنظامی را شدیدا افزایش دهد. تا کنون بیش از سه هزارو هشتصد نفر از شهروندان غزه در اثر حملات هوایی کور اسرائیل جان باختهاند که اکثر آنها غیرنظامی بوده و چهل درصد آن کودک هستند. هر دو طرف از ابتدا تا کنون از قوانین بینالمللی و کنوانسیون ژنو تخطی کردهاند که تلفات انسانی ناشی از تجاوزات اسرائیل به صورت نسبی بیشتر است.
در سوگوارترین اتفاق جنگ غزه، انفجاری بزرگ در بیمارستان «باپتیست الاهلی (المعمدانی)» بر اثر حملات موشکی و راکتی رخ داد که تا کنون منجر به کشته شدن صدها نفر از شهروندان عادی و مجروح شدن جمع زیادی شدهاست. این بیمارستان قدیمی واقع در جنوب غزه در روزهای اخیر به دلیل حملات سنگین و همهجانبه موشکی اسرائیل به پناهگاه صدها نفر از مردم بیخانمان تبدیل شده بود. فیلمهای قبل از انفجار نشان میدهد که کودکان در محوطه بیمارستان بازی میکردند.
حماس، ارتش اسرائیل را مسئول این کشتار وحشتناک میداند که خونینترین روز غزه بعد از سال ۲۰۰۸ بودهاست. دولت اسرائیل «جهاد اسلامی فلسطین» را مقصر فاجعه بزرگ انسانی معرفی کرده که فرودآمدن یک موشک عمل نکرده ناشی از شلیک ناموفق رگبار موشکی آن در پارکینگ بیمارستان الاهلی باعث آتشسوزی گسترده شدهاست. محمود عباس رئیس دولت خودگردان فلسطین نیز اعلام کرد که از اسرائیل به خاطر فاجعه انسانی بیمارستان الاهلی به دادگاه لاهه شکایت میکند.
فعلا اسناد و شواهدی برای نتیجهگیری قطعی در خصوص مسبب این کشتار وحشتناک وجود ندارد. هدف قرار دادن عامدانه و مستقیم بیمارستان مصداق جنایت جنگی بوده و در تعارض با حقوق بینالملل است. در عین حال انفجار تصادفی ناشی از پیامد ناخواسته عملیات نظامی نیز عاری از مسئولیت نیست و در صورت چشمپوشی از ریسک صدمات جانی غیرنظامیها در هنگام طراحی و اجرای عملیات مطابق قواعد حقوق بینالملل میتواند جزو جنایتهای جنگی محسوب شود.
از آنجاییکه ارتش اسرائیل از ابتدای جنگ غزه تعدادی از بیمارستانها را هدف قرار داده و بر اساس اظهار نظر «سازمان بهداشت جهانی»، بیمارستان «عربی الاهلی» جزو بیست مرکز درمانی بوده که پیشتر این ارتش خواهان تخلیه آنها شده بود و همچنین حماس و جهاد اسلامی نیز سابقه بهرهبرداری از سپر انسانی و به خطر انداختن جان شهروندان عادی را دارند، لذا هر دو میتوانند مسبب این فاجعه انسانی باشند. اما فعلا در پرتو اطلاعات موجود قضاوت قطعی در مورد اینکه کدامیک مسئول این تراژدی تکاندهنده انسانی هستند، مقدور نیست و نیاز به تحقیقات و بررسی بیشتر دارد. اگرچه نتیجه هرچه باشد مستقل از مسئولیت حقوقی اختصاصی مقصر، هر دو به درجاتی از لحاظ اخلاقی و سیاسی در برابر این فاجعه مسئولیت دارند.
با توجه به نکات پیشگفته «همگامی برای جمهوریسکولاردمکرات» شدیدا این فاجعه انسانی دردناک را محکوم کرده و خواهان تشکیل فوری کمیته تحقیق از سوی سازمان ملل برای شناسایی آمران و عاملان فاجعه و اجرای عدالت است.
همانطور که «همگامی» پیشتر اعلام کرده بود، بستر اصلی زمینهساز این فاجعه تداوم اشغال، رویکرد نظامیگری و نادیده گرفتن قوانین بینالمللی است که ریشه اصلی آن پایمال شدن حقوق فلسطینیها و بنبست موجود در اجرای قطعنامههای سازمان ملل و توافقات مربوط به صلح خاورمیانه است.
ازاینرو باردیگر تصریح میکنیم که جنگ غزه باید به فوریت و بدون قید و شرط متوقف شده و آتشبس برقرار شود. یورش زمینی ارتش اسرائیل به غزه و یا گسترش جبهههای جنگ در مرزهای اسرائیل با لبنان و سوریه بحران را تشدید کرده و خطرات بیشتری برای شهروندان عادی و ثبات خاورمیانه ایجاد میکند. راه حل مشکل در کوتاه مدت میتواند مبادله زندانیان، پایان دادن به محاصره نظامی و اقتصادی غزه و متوقف شدن فعالیتهای شاخههای نظامی حماس و جهاد اسلامی در فلسطین باشد و در میان مدت باید صلح بین دولتهای اسرائیل و فلسطین در راهکاری عادلانه و جامع همراه با جبران حقوق تضییعشده فلسطینیها و تحقق خواستههای مشروع آنها و پذیرش موجودیت دولت-ملت اسرائیل برقرار شود.
تجارب موجود در هفتاد و پنج سال منازعه خونین اسرائیل و فلسطین نشان میدهد که نظامیگری، جنگ، مجازات جمعی، تداوم اشغال و اخراج و محرومیت فلسطینیها و عملیات تروریستی علیه دو طرف منازعه راهگشا نبوده و فقط مشکل را عمیقتر کرده و نفرتپراکنی را گسترش دادهاست.
«همگامی» بار دیگر هشدار خود به جمهوریاسلامی را تکرار میکند که از گسترش جنگ نیابتی از طریق حزبالله لبنان و شبهنظامیهای شیعه عراقی در چارچوب اهداف سیاسی و هویتی ستیزهجویانه خودداری کند. همچنین راهکار گشودن تدریجی و پلهای حوزه درگیری با اسرائیل در لبنان و سوریه از طریق نیروهای «جبهه مقاومت» به بهانه ایجاد بازدارندگی را هرچه زودتر متوقف سازد. سیاست ایجاد و دامن زدن به جنگهای نیابتی نه تنها هزینههای سنگینی بر دوش مردم ایران گذاشته و پیامدهای منفی برای اقتصاد و منافع ملی ایران داشتهاست، بلکه بیثباتی در منطقه را نیز تشدید کرده و مردم آن را با مخاطرات بیشتری رویرو کردهاست.
«همگامی برای جمهوری سکولاردمکرات در ایران»
۲۸ مهر ۱۴۰۲ برابر با ۲۰ اکتبر ۲۰۲۳