بیانیه «همگامی برای جمهوری سکولاردمکرات در ایران»: محکومیت حمله نظامی حماس به جنوب اسرائیل و ارتکاب جنایت جنگی در واکنش تلافی‌جویانه

img

بیانیه «همگامی برای جمهوری سکولاردمکرات در ایران»: محکومیت حمله نظامی حماس به جنوب اسرائیل و ارتکاب جنایت جنگی در واکنش تلافی‌جویانه

چهارشنبه, 19ام مهر, 1402

بیانیه «همگامی برای جمهوری سکولاردمکرات در ایران»

محکومیت حمله نظامی حماس به جنوب اسرائیل و ارتکاب جنایت جنگی در واکنش تلافی‌جویانه دولت اسرائیل

ریشه مشکلات محرومیت فلسطینی‌ها از داشتن کشور مستقل است

هشدار به جمهوری‌اسلامی برای کشیده شدن جنگ به ایران

حماس با اجرای عملیات نظامی غافلگیرکننده «طوفان الاقصی» جنگی دیگر بین اسرائیل و فلسطینی‌ها را رقم زد که ابعاد آن بعد از جنگ «یوم الکیپور» در سال ۱۹۷۳ بی‌سابقه بوده‌است. نیروهای مسلح حماس همزمان از هوا، زمین و دریا ییست شهر و چند پایگاه نظامی در جنوب اسرائیل را مورد حمله قرار دادند. در جریان این حمله تا کنون بیش از هزار نفر از شهروندان اسرائیلی و خارجی که اکثریت مطلق آنها غیرنظامی هستند کشته و دستکم صد و پنجاه نفر اسیر شده اند. هم چنین برخی از تجهیزات نظامی اسرائیلی نابود شده و برخی نیز توسط حماس و جهاد اسلامی به غنیمت گرفته شدند. اکنون سطح تنش در نوار غزه و در سطحی بالاتر خاورمیانه افزایش پیدا کرده و این نگرانی وجود دارد که امواج جنگ از رویارویی اسرائیل و فلسطین فراتر برود.

آنچه زمینه این جنگ ویرانگر را که تا کنون باعث کشته شدن بیش از ۳۴۰۰ تن، مجروح شدن هزاران نفر و آوارگی نزدیک به دویست هزار نفر را پدید آورده، بن‌بست بوجود آمده در زمینه تحقق صلح و راهکار تشکیل دو دولت مستقل در نتیجه سیاست‌های افراطی دولت‌های اسرائیل در دهه‌های گذشته است که مجالی برای تحقق مطالبات مردم فلسطین ایجاد نکردند. دولت‌ اسرائیل در سایه انفعال و سکوت جامعه جهانی به شکل مستمر کنوانسیون‌ها، پیمان‌های صلح و قطعنامه‌های سازمان ملل متحد را نقض کرده و به اقدامات مشکل‌سازی چون گسترش شهرک‌سازی و اشغال اراضی فلسطینی‌ها در کرانه باختری، تنگ کردن حلقه محاصره اقتصادی در نوار غزه،  تغییر بافت جمعیتی و اقدامات تحریک‌کننده در مسجد الاقصی روی آورده‌است.

در سال ۲۰۲۳، درگیری‌های پراکنده و گسترده بین اسرائیلی‌‎ها و فلسطینی‌ها درکرانه باختری، نوار غزه و بیت‌المقدس شرقی اوضاع را به شکل دیگ جوشان در آورد و پیش بینی می‌شد با توجه به افزایش آمار کشته‌شدگان و عدم تغییر شرایط و مناسبات اوضاع به سمت انفجار متمایل شود. حماس و حامیان خارجی‌اش از شرایط استفاده کرده و پروژه خود را در سایه غفلت دولت اسرائیل پیش برده و یکی از بزرگترین شکست‌های اطلاعاتی و نظامی را به اسرائیل تحمیل کردند که هنوز در شوک به سر می‌برد.

 «همگامی برای جمهوری سکولار دمکرات در ایران» ضمن محکوم کردن حمله نظامی حماس به جنوب اسرائیل به دلیل کشتار غیرنظامیان، نقض کنوانسیون ژنو و تشدید مشکلات فلسطینی‌ها و تاکید بر توقف سریع جنگ و برقراری آتش‌بس، نکات زیر را به اطلاع افکار عمومی ایران می‌رساند:

  • حماس یک گروه اسلام‌گرای افراطی است که بر اساس ملاحظات هویتی و معطوف به قدرت از تنش و خصومت استقبال کرده و رفتاری خشن حتی در مواجهه با فلسطینی‌های مخالف دارد. حماس برای بقاء و تثبیت موقعیت برتر خود بر منطقه غزه نیازمند جنگ ادواری، نظامی‌گری و امتناع از صلح و توافق با اسرائیل است. ازاینرو حماس و جهاد اسلامی برای بقاء خود بر تنور احساسات و مبارزه دمیده و تلاش می‌کنند با بهره برداری از نظر منفی فلسطینی‌ها و ملل منطقه نسبت به تجاوز اسرائیل یارگیری نموده و انگاره‌های هویتی خود را گسترش دهند. اما حماس در عملیات «طوفان الاقصی» در مقایسه با عملکرد گذشته خود خشونت بیشتر و مشمئزکننده‌ای چون داعش و القاعده انجام داد و مرزهای بیشتری را در تخطی از موازین انسانی رد کرد. صحنه‌های کشیدن جسد کشته‌شده‌ها روی زمین، پایکوبی بر سر جنازه‌ها،  ضرب و شتم چندباره اسیران و گروگان گرفتن غیرنظامی‌ها، اقدامات شنیعی بود که به وجهه فلسطینی‌ها و مطالبات مشروع آنها آسیب زد. فجیع‌ترین اقدام حماس کشتار و اسارت جوانانی بود که در جشنواره موسیقی «سوپرنوا» شرکت کرده بودند که همزمان با جشنواره یهودی «سوکوت» برگزار شده بود. حداقل ۲۶۰ نفر از این جوانان کشته شده، تعدادی نیز به اسارت گرفته شده و به دروغ به عنوان سرباز اسرائیلی معرفی شدند! تعدادی از انها اتباع آمریکا، اروپا، آرژانتین ، چین و دیگر کشورها بودند. انجام اقدامات مشابه و چه بسا بدتر از سوی اسرائیلی‌ها در گذشته دلیل نمی‌شود که چنین جنایت‌هایی را مرتکب شد.

 

  • وقوع عملیات «طوفان الاقصی» و شکسته شدن اقتدار اطلاعاتی و نظامی اسرائیل در زمان فعالیت افراطی‌ترین دولت تاریخ اسرائیل، اتفاقی معنادار است. این حمله و پیامدهای سیاسی و انسانی منفی آن، ارتباط تنگاتگی با عملکرد و دیدگاه‌های افراطی بنیامین نتانیاهو دارد که با تشدید سختگیری بر فلسطینی‌ها و ائتلاف با یهودی‌های متعصب افراطی و معتقد به پاکسازی نژادی و عرب‌ستیزی تنش با فلسطینی‌ها را در سطحی بی‌سابقه افزایش داد. علاوه بر آن گسترش جو انزجار و خشم ناشی از انباشت سال‌ها محرومیت، فقر و فلاکت و بی‌خانمانی زمینه را برای این عملیات و کشته شدن صدها غیرنظامی اسرائیل مساعد ساخت. نسل‌های مختلفی که تحت اشغال و فلاکت به دنیا امده و بزرگ شدند و چشم‌انداز روشنی برای تغییر زندگی آکنده از رنج خود نمی‌بینند، به راحتی ابزار دست گروه‌های افراطی می‌شوند. به باور «همگامی» پایان دادن به توسعه‌طلبی ارضی، بازگشت به مرزهای ۱۹۶۷ و اجرای تعهدات و توافقات دو جانبه در خصوص تشکیل دو دولت مستقل اسرائیل و فلسطین، چاره کار است. در غیراین صورت معادله خشونت در منطقه فوق ادامه داشته و امنیت همیشه شکننده و ناپایدار خواهد بود.

 

  • دولت اسرائیل در واکنش به عملیات نظامی و تروریستی حماس، مشابه الگوی رفتاری گذشته خود با تخطی از کنوانسیون ژنو و ارتکاب جنایت جنگی به مجازات جمعی و بمباران گسترده نواحی مختلف غزه روی آورده‌است. حمله به مسجد، بیمارستان و بازار باعث کشته شدن شمار زیادی از شهروندان غیرنظامی و بی‌خانمان شدن بیش از ۱۲۳ هزار نفر تا کنون شده است. هر لحظه انتظار می‌رود ارتش اسرائیل به غزه حمله زمینی نموده و ابعاد فاجعه انسانی گسترش پیدا کند. «همگامی» رفتار ارتش اسرائیل در عدم تفکیک بین نظامی‌ها و شهروندان عادی را محکوم می‌کند. اعلام قطع کامل غذا، آب، دارو و سوخت به غزه از سوی وزیر دفاع اسرائیل آشکارا اقدامی جنایت‌کارانه و متعلق به دوران بربریت است. به باور ما نظامی‌گری چاره کار نیست؛ همانطورکه حملات نظامی و موشکباران‌های گسترده در گذشته باعث تضعیف حماس نشد و بر عکس باعث تقویت گروه‌های افراطی و به حاشیه رفتن گرایش‌های میانه‌رو شد.

 

  • مقامات مختلف جمهوری‌اسلامی از شروع عملیات از اقدامات خشونت‌بار حماس حمایت کرده و با راه اندازی تجمعات سازمان یافته به پایکوبی پرداخته‌اند. سخنان خامنه‌ای چند روز قبل از شروع «طوفان الاقصی» در حمله به نزدیکی روابط اسرائیل با کشورهای عربی و اظهارات ابراهیم رئیسی و حسین سلامی فرمانده سپاه در حمایت از حماس و فراتر بودن دامنه و شدت عملیات طوفان الاقصی از توانایی‌های حماس، موجب طرح مشارکت جمهوری‌اسلامی درعملیات فوق از جانب برخی از دولتمردان و رسانه‌ها شده است. این اقدام حکومت همچون گذشته با حاتم بخشی از اموال عمومی و جیب مردم و ارسال تجهیزات نظامی، منافع و امنیت ملی ایران را در خطر قرار داده و در صورت گسترش فعالیت‌های حساس می‌تواند آتش شعله‌های برخورد نظامی را به خاک ایران نیز گسترش بدهد. «همگامی» به جمهوری‌اسلامی هشدار می‌دهد که بیش از این با منافع ملی ایران بازی نکرده و دست به ماجراجویی نزند.

 

«همگامی برای جمهوری سکولار دمکرات در ایران»

۱۹ مهر ۱۴۰۲ برابر با ۱۱ اکتبر ۲۰۲۳